"Dykning kan upplevas lite främmande och ger ofta upphov till många frågor. Här försöker vi svara på de vanligaste.

Frågor och svar

 

Om dykning och dykcertifikat

Många reser utomlands just för att uppleva den fantastiska värld som döljer sig under ytan. Och många passar på att ta sitt dykarcertifikat på mer exotiska dykplatser än hemma i Sverige. Fördelarna är många, man har betydligt roligare miljöer att dyka bland, varmare vatten och klimat. Det finns många olika platser och länder i världen som är värda att besökas enbart för den "undre" världen. Malta, Egypten, Fiji, Australien m.fl. för att bara nämna några. 
Stockholm Divers erbjuder resor till vårt eget dykcenter på Malta www.anchordiving.com  kontakta oss för mer information.

 
Vad behöver man veta innan man börjar att dyka?

Ska man ta sitt dykcertifikat i Sverige eller utomlands?
- Fördelar med att ta sitt dykcertifikat utomlands är att det kanske inte är billigare men framför allt roligare då det finns mycket att se. Sikten är bättre, fin korall, mycket fisk, haj, sköldpadda m.m om man har tur. Dykningen är lättare i varma vatten då man slipper en del utrustning som man behöver i våra ofta kallare vatten.
- Nackdelen är att du är oförberedd för dykning i Sverige och första gången du får in iskallt vatten i masken kan det bli en överraskning.
Därför kan det vara en fördel att skaffa sig sin utbildning i Sverige så att när man är på semester är det bara att  nöjesdyka, istället för att lägga dyrbar tid i skolbänken på semestern. En annan fördel är att man gör utbildningen på sitt eget språk .
Hos  oss här på Stockholm Divers får du en rolig och innehållsrik utbildning som uppfyller Padis krav. 
Vi har ny och fräsch skolutrustning samt ett stort intresse för att lära ut dykning på ett pedagogiskt och positivt sätt. Vi kan rekommendera en OW Referral  läs mer på Grundkurs fliken.

Vad kostar det?
- Ett dykcertifikat (PADI) kostar ca 3400 kronor

Behöver man några förkunskaper?
- Förkunskaper för att ta dykcertifikat är att vara vid god hälsa, kunna simma 200 meter och trampa vatten i 10 minuter samt vara 15 år. Efter kursen får man certifikat som man kan använda i hela världen. Man får dyka till max 18 meters djup och heller aldrig ensam. Vill man dyka djupare än 18 meter finns vidareutbildning.
Är man under 15 kan man gå en kurs som heter Junior Open water diver och måste då alltid dyka med någon vuxen och max till 12 meters djup.

Ska man ha någon egen utrustning?
- Egen utrustning som mask, snorkel och fenor bör man som grund ha.
Att ha sin egen kompletta utrustning är alltid fördel med tanke på storlek och vana. Det kan vara dyrt att köpa sig en utrustning men dyker man mycket så är det en god ide att ha sin egen utrustning.
 
Kan man dyka var som helst?
- I stort sett kan man dyka var som helst i världen, allra bäst är att man köper dykutflykter av seriösa dykskolor där guide ingår i priset, att komma till havet och bara hoppa i utan lokalkännedom är både dumt och farligt med tanke på strömmar, sikt, båttrafik o dyl. Det finns platser där det råder dykförbud pga. att tex. skyddade vrak, fornminnen och förundersökningar av
 t e x  rev o dyl.

Vad kan Stockholm Divers erbjuda?
Vi kan erbjuda hela Padis utbildnings program på vårt eget dykcenter på Malta med Svensk Instruktör www.anchordiving.com
- Vi tillämpar PADI (Professional Association of Diving Instructors) som är världens största organisation som följer något kallat standards, samma utbildningsprogram var än i världen du tar ditt certifikat eller påbyggnadskurs. PADI driver även projekt med syfte att skydda miljön. "AWARE" (Aquatic World Awareness, Responsibility and Education), "Respektera våra vrak", och "Protect the sharks" är några exempel.

Ett dykcenter som utbildar i PADI måste uppfylla omfattande krav samt betala en årsavgift för att få ingå i organisationen. För att undvika kopior bör en nybörjare tänka på följande när man söker utbildningscenter:
  • Alla PADI dykskolor har ett organisationsnummer - be att få se deras medlemskap i PADI för det aktuella året.
  • Be att få se instruktörens certifikat.
  • Innan en kursstart se till att böcker som ska ingå i kursavgiften inte är kopierade böcker.
  • Se till att instruktören fyller i ett så kallat kursbevis efter avslutad kurs samt att man skriver under en certifierings- beställning (PIC).
  • Se till att du har en försäkring som gäller vid dykning (flera reseförsäkringar har diverse undantag)

 

Dyk säkert

Se till att ha en ordentlig utbildning!

 

Om man gått Stockholm Divers grundutbildning och speciellt om man byggt på med vidareutbildningar, är man rustad att dyka med en parkamrat i de flesta vatten.

Vi har ett stort utbud av olika Dyksiter på Malta att erbjuda på Anchor Diving Malta www.anchordiving.com

 

Det finns både flera utbildningsgrader och flera typer av utbildningar. Vanligast är Professional Association of Diving Instructors, PADI. Priset för en grundkurs ligger på runt 3400 kr, och den tar ungefär en vecka. 

Dyk inte utan utbildning!

 

Lycka till med din dykning!